Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μεγαλοχώρι - Σαντορίνη - Κυκλάδες

Το Μεγαλοχώρι είναι ένα πανέμορφο χωριό της ενδοχώρας σεαπόσταση 5 χλμ νοτιοανατολικά των Φηρών.
Είναι το πρώτο χωριό που συναντάει ο επισκέπτης του νησιού, ανεβαίνοντας από το λιμάνι του Αθηνιού και με κατεύθυνση προς τα Φηρά.
Είναι ένα ιδιαίτερα γοητευτικό χωριό, με σήμα κατατεθέν τα περίτεχνα καμπαναριά και τα
αμπέλια, που συνδυάζει μοναδικά τη παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με την αρχοντιά των νεοκλασικών κατοικιών  με τα άσπρα ασβετωμένα σπιτάκια και αρκετές εκκλησίες στα σοκάκια του.
Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους χωριά, οι περισσότεροι δρόμοι, οδηγούν στη κεντρική πλατεία του Μεγαλοχωρίου.
Περπατώντας προς το κέντρο του χωριού, οι δρόμοι γίνοται όλο και στενότεροι, ενώ πολλοί καταλήγουν σε αυλές σπιτιών.
Το Μεγαλοχώρι είναι μεσόγειο και υπόσκαφο (έχει σκαφτεί στην κοίτη χειμάρρου) και αναφέρεται στις πηγές ήδη από τα μέσα του 17ου αιώνα. Είναι μικρό (το όνομα του δόθηκε μάλλον κατ' ευφημισμόν) αλλά ζωντανό, με αρκετούς μόνιμους κατοίκους.
Ο κάμπος του Μεγαλοχωρίου φημίζεται για τους αμπελώνες του. Ο τρύγος είναι η καλύτερη στιγμή του. Οι ταράτσες των σπιτιών στρώνονται με σταφύλια, που θα λιαστούν για να γίνουν βινσάντο ή σταφίδα, τα φορτωμένα κοφίνια πηγαινοέρχονται και γενικά επικρατεί... οινοποιητικός πυρετός. Εδώ βρίσκονται τρία από τα σημαντικότερα οινοποιεία του νησιού, του Μπουτάρη, του Αντωνίου και του Γαβαλά στα οποία μπορείτε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις τους και να δοκιμάσετε  εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών.
Άλλωστε, η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα κρασιά της.
Ελάτε στο Μεγαλοχώρι απόγευμα, μετά τις εξορμήσεις σας στις νότιες παραλίες. Μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή. Θα θελήσετε ασφαλώς να «κρατήσετε» για πάντα αυτά τα εκπληκτικά καμπαναριά των εκκλησιών, που όμοιά τους δεν συναντάς αλλού στο νησί.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το Μεγαλοχώρι για διαμονή. Προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις νοτιοανατολικές παραλίες και σε αυτές του Ακρωτηρίου, ενώ δεν απέχει πολύ και από τα Φηρά. Αν μένετε εδώ και δεν θέλετε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο για κολύμπι, δύο μονοπάτια θα σας βγάλουν στις ερημικές παραλίες Πλάκα και Θέρμη (Θερμές Πηγές). Κατεβαίνοντας θα συναντήσετε τα ερημικά ξωκλήσια του Χριστού στα Θέρμη και των Εισοδίων της Παναγίας στην Πλάκα, όπου θα δείτε το περίφημο Καλεντάριο με τις εικόνες μινιατούρες.
Στο Μεγαλοχώρι λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου