Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Θαλάσσιες δραστηριότητες στην Σαντορίνη

Αγκυροβολήστε  στην Σαντορίνη
Στον όρμο Αμμούδι, ένα μικρό κόλπο με μικρή μαρίνα και περιορισμένες θέσεις. Μία μικρή γραφική παραλία με ταβερνάκια ολοκληρώνει το πανέμορφο τοπίο. Προσοχή στο δέσιμο, γιατί όταν περνάνε τα πλοία από κοντά. είναι πιθανό να ξεσύρει η άγκυρα.
Στον όρμο Φοινικιάς  στα βόρεια του νησιού, ένας μόλος συνήθως γεμάτο με τουριστικά σκάφη και καΐκια. Είναι ανοιχτός στο νότο αλλά προστατεύει καλά από το μελτέμι. Στη Σκάλα, το λιμάνι της Σαντορίνης, κάτω από την πρωτεύουσα Φυρά. Το λιμάνι είναι ανοικτό και η προστασία από το μελτέμι όχι πολύ καλή. Αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε να δέσετε στην βορειοδυτική πλευρά, αλλιώς δέστε έξω από τον μόλο.
Στον όρμο Αθηνιού, το μικρό λιμάνι στην νοτιοανατολική γωνία της Σαντορίνης. Ο μόλος είναι
συνήθως γεμάτος από τουριστικά σκάφη.
Στο Ακρωτήρι στα νοτιοανατολικά του νησιού. Στη νότια πλευρά του υπάρχουν αρκετά μέρη για αγκυροβόλι, προστατευμένα από το μελτέμι. Στον όρμο Μονόλιθο, άλλο ένα μικρό λιμάνι, στη μέση της ανατολικής πλευράς της Σαντορίνης. Ένας κυματοθραύστης προστατεύει από το μελτέμι. Προσοχή στα ρηχά νερά στην δυτική πλευρά του λιμανιού.
Στον όρμο Βλυχάδα στα νοτιοανατολικά όπου υπάρχει ένα μικρό λιμάνι και μαρίνα. Προσοχή στις ξέρες όπως πλησιάζετε το λιμάνι και από την ανατολική και από την δυτική πλευρά. Επίσης προσέξτε τα ρηχά νερά γύρω από το λιμάνι. Η προστασία από όλους τους ανέμους είναι άψογη.
Στη Θηρασιά, το νησί ανατολικά της Σαντορίνης. Μπορείτε να αράξετε στον όρμο Αγίου Νικολάου. Έχει και μια μικρή προβλήτα που χρησιμοποιείται από τουριστικά και καΐκια. Η προστασία από το μελτέμι είναι καλή.
Στη Νέα Καμένη, το νησί ανάμεσα στην Θήρα και τη Θηρασιά. Υπάρχουν αρκετοί μικροί κόλποι γύρω στο νησί για να αράξετε και να βουτήξετε στα ζεστά από το ηφαίστειο νερά.

Αρμενίζοντας στη Σαντορίνη

Σαν πέταλο με το άνοιγμά του προς τη Δύση, με τη Θηρασιά αλλά και την Παλιά και τη Νέα Καμένη να βρίσκονται στην αγκαλιά αυτού του πέταλου, η Σαντορίνη καλεί το θαλασσινό επισκέπτη να ξεκινήσει την επίσκεψή του από την καρδιά της. Μπαίνοντας στο μεγάλο κόλπο, έχετε τη δυνατότητα είτε να αγκυροβολήσετε με σχετική ασφάλεια στο βόρειο μυχό του (κάτω από την Οία) είτε να δέσετε στις μεγάλες τσαμαδούρες (κάτω από τα Φηρά) και να πρυμνοδετήσετε εκεί. Αν προτιμήσετε την τελευταία λύση, προσέξτε το πολύ ισχυρό αντιμάμαλο (αποθαλασσία). Μπορείτε, επίσης, να αγκυροβολήσετε στο μικρό κολπίσκο που βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Νέας Καμένης και να επισκεφτείτε τον κρατήρα του ηφαιστείου. Στην Παλιά Καμένη θα συναντήσετε τρεις ορμίσκους για να απολαύσετε απομονωμένοι το μπάνιο σας. Τα νερά είναι ζεστά και διαφορετικά. Στον δίαυλο ανάμεσα στην Παλιά και Νέα Καμένη το χρώμα της θάλασσας γίνεται έντονο πράσινο και κοντά στα βράχια αποκτά μια σπάνια απόχρωση ανάμεσα στο κίτρινο, το πορτοκαλί και το καφέ. Συνεχίζοντας νότια και περνώντας το Φάρο, θα συναντήσετε το Μαύρο Βουνό, όπου θα εντυπωσιαστείτε από τους σχηματισμούς που πήρε η λάβα. Τα πετρώματα χρονολογούνται πριν από 100.000 χρόνια και τα ανοίγματα στα βράχια οδηγούν σε υποβρύχιες σπηλιές. Στα βράχια του Μαύρου Βουνού οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν τη μορφή του ινδιάνου, που στο ηλιοβασίλεμα διακρίνεται καλύτερα. Ανάμεσα στο Ακρωτήρι και το Μαύρο Βουνό θα βρείτε μια μοναχική και απάνεμη παραλία, αλλά θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο δέσιμο. Με φουσκωτό είναι πιο εύκολα, με ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο μάλλον δεν θα τα καταφέρετε γιατί το βάθος είναι μεγάλο και ο βυθός βραχώδης.. Συνεχίζοντας τον πλου της νότιας πλευράς της Σαντορίνης, θα συναντήσετε μια σειρά από παραλίες μοναδικής ομορφιάς με μαύρη άμμο, σκουρόχρωμα βότσαλα και ολοκάθαρα νερά με πιο εντυπωσιακή την Κόκκινη παραλία. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Άσπρη παραλία ανάμεσα στα Μέσα Πηγάδια και τα Καμπιά. Στις βόρειες και ανατολικές ακτές υπάρχουν όμορφες παραλίες που όμως θα τις απολαύσετε μόνο αν ο καιρός το επιτρέψει. Ο Αρμένης, οι Μπαξέδες και το Αμμούδι στην Οία, ο Μονόλιθος, το Καμάρι και η Περίσσα είναι οι κυριότερες από αυτές. Στην παραλία νότια της Περίσσας υπάρχει μια μικρή μαρίνα, όπου μπορείτε να κάνετε και τους βασικούς σας ανεφοδιασμούς.


Θαλάσσιες δραστηριότητες:

Ιστιοπλοΐα/ yachting: Η Θήρα είναι ένα από τα νησιά που αγαπούν οι ιστιοπλόοι, καθώς η περιήγησή του αποκαλύπτει εντυπωσιακές ακτές με μοναδικά χρώματα και γεωλογικούς σχηματισμούς. Όσοι διαθέτουν σκάφος θα δέσουν στο λιμάνι του Αθηνιού ή στη μαρίνα της Βλυχάδας, στο νότιο άκρο του νησιού. Μπορείτε επίσης να δέσετε στο Γιαλό, το παλιό λιμάνι των Φηρών. Ασφαλές λιμάνι είναι της Νέας Καμένης στον όρμο Κακάκι, και την Αρμένης στη Οία.

Για πληροφορίες:

Ναυταθλητικός Όμιλος Σαντορίνης, Ημεροβίγλι, Τηλ.:  2286024230 ,  2286024321 ,  6942464466

Santorini Sailing Center, Ημεροβίγλι, Τηλ.:  2286022895 ,  2286023891 ,  2286023059 , www.honeymoonpetra.com, e-mail: sales@honeymoonpetra.gr

Windsurfing και Θαλάσσιο σκι: Οι παραλίες που προσφέρονται είναι οι εξής: Καμάρι, Περίσσα, Αβίς.

Πληροφορίες:

Ξένελλης Κωνσταντίνος, "Wave Sports", Περίβολος. Τηλ.:  6944554401 , www.wavesports.gr

Δάλλας Γεώργιος( surf - water ski), Περίβολος, Τηλ.:  6942640887

Σιγάλας Κων/νος (surf - water ski), Περίβολος, Τηλ.: 6993675074

Κωστόπουλος Γεώργιος (surf - water ski), Καμάρι, Τηλ.:  6947078277 ,  2106523259

Καταδύσεις: ο βυθός της Σαντορίνης προσφέρεται για καταδύσεις με πολύ εντυπωσιακές εικόνες. Εξαιρετική περιοχή για κατάδυση είναι το ακρωτήρι Τρυπητή στη θηρασιά και ο ταξιάρχης με το ναυάγιο στην Παλιά Καμένη. Ο ύφαλος στην περιοχή Αδιάβατη (εντός της καλντέρας, νότια, κοντά στο Ακρωτήρι) προσφέρεται επίσης για βουτιές, ενώ εάν θέλετε να ανακαλύψετε σπηλιές, πρέπει να καταδυθείτε στα Μέσα Πηγάδια και στον βράχο του Ινδιάνου. Άλλες περιοχές που προσφέρονται είναι ο Αρμένης (για wall dive), το Αμμούδι και το Ασπρονήσι.

Για τους φίλους των καταδύσεων, λειτουργούν τα εξής καταδυτικά κέντρα:

Αμμούδι Βίλλας (ξενοδοχείο που προσφέρει δωρεάν καταδύσεις από τον Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο), Οία, Τηλ.:2286071507/8

Volcano Diving Center, Σωτηρίου Ματθαίος, Παραλία Καμάρι, Τηλ.: 2286033177

Sea Activities & Event Management by julia, Παραλία Αμμούδι, Τηλ.: 2286071863

Navy's Dive Center, Παραλία Καμάρι, Τηλ.: 2286031006

Mediterranean Dive Club, Ποζίδου Όλγα, Κάμπινγκ Περίσσας, Τηλ.: 2286083080

Caldera Boat Diving, Άγγελος Γιαννάκης, Οία, Τηλ.: 2286071863

Atlantis Diving, Λουκάς Μπισταράκης, Οία, Τηλ.: 2286071863 , email: Luxscuba@hotmail.com

Santorini Dive Center, Στεφανίδης Παύλος, Τηλ.:  2286083190 , email: info@divecenter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου