Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Σαντορίνη - Θήρα

Η Σαντορίνη ή Θήρα,  ανήκει στο νησιωτικό σύπλεγμα των Κυκλάδων, όπου στο νότιο Αιγαίο πέλαγος είναι το νοτιότερο νησί. Απέχει 134 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 68 από το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Η θέση της ως σταθμού στις θαλάσσιες επικοινωνίες ανάμεσα στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα από τη μία, και η ηφαιστειακή προέλευση του εδάφους της από την άλλη, καθορίζουν την πολιτιστική εξέλιξη του νησιού από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το νησί ονομαζόταν Στρογγυλή λόγω του σχήματός του, αλλά μετά την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου, το 1613  αι. π.Χ., το κεντρικό της τμήμα καταβυθίστηκε, δημιουργώντας την εντυπωσιακή καλντέρα. Το σημερινό έδαφος είναι αρκετά πεδινό και άνυδρο με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (567 μ.). Η όψη της από τη πλευρά του ηφαιστείου παρουσιάζεται βραχώδης και απόκρυμνη σε αντίθεση με την ομαλότητα του εδάφους της στο υπόλοιπό της.
Η ηφαιστιακή έκρηξη που έγινε στο νησί  είχε ως αποτέλεσμα  την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού και έδωσε στο αρχικά στρογγυλό νησί την ημικυκλική και πεταλοειδή μορφή του.
Το κλίμα είναι υγρό αλλά υγιείνο ενώ το έδαφος είναι κατά το πλείστον ελαφρόπετρα ιδανική για καλλιέργεια.
Το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Σαντορίνης είναι το κρασί, καθώς τα αμπέλια του νησιού ευνοούνται από το ηφαιστειογενές έδαφος σε συνδυασμό με τις λιγοστές βροχές, αλλά και τους ανέμους που επικρατούν στο νησί. Τα κυριότερα είδη είναι το νυχτέρι και το φημισμένο Βινσάντο (Vino Santo) που χρησιμοποιείται από την καθολική εκκλησία ως Θεία Κοινωνία. Στα προιόντα τοπικής παραγωγής ανήκουν επίσης τα ντοματάκια (ντομάτες σε μέγεθος κερασιού), η φάβα και τα κατσούνια (είδος αγγουριού). Τοπικά εδέσματα είναι τα μελιτίνια σαντορίνης και οι ντοματοκεφτέδες.
Στο νησί τηρούνται όλα τα ήθη και τα έθιμα των παραδοσιακών γάμων, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος, ανάβονται τενεκεδάκια με πετρέλαιο στα σημεία από όπου θα περάσει ο επιτάφιος, με αποτέλεσμα ένα απίστευτα φαντασμαγορικό θέαμα γεμάτο κατάνυξη.
Οι ακτές, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά, είναι εξαιρετικά ομαλές, χωρίς έντονο διαμελισμό, σχηματίζοντας όμορφες παραλίες.
Τα γραφικά χωριά, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες τους, εντυπωσιάζουν κάθε ταξιδιώτη. Η θέα προς το ηφαίστειο – που διαθέτουν τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού - είναι μοναδική. Το θέαμα είναι ανεπανάληπτο ειδικά την ώρα της δύσης του ηλίου.
Το τοπίο της Θήρας, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους και την προσαρμοσμένη στη μορφολογία του εδάφους αρχιτεκτονική των οικισμών της, αποτελεί μοναδικό γεωλογικό και περιβαλλοντικό φαινόμενο, στο οποίο στηρίζεται μεγάλο μέρος της σημερινής τουριστικής αξιοποίησης του νησιού, μετατρέποντάς το σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Σαντορίνη, δημιούργημα της οργισμένης φύσης, χάρη στην ιδιαίτερη ιστορία της, τους θρύλους που την ακολουθούν, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την έντονη κοσμική ζωή, έχει κατακτήσει την υφήλιο.
Όλο το νησί είναι ένα αξιοθέατο. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (Ακρωτήρι, Αρχαία Θήρα) που μπορείτε να επισκεφθείτε, τα μουσεία, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, οι διατηρητέοι οικισμοί, το ηφαίστειο, όλα κομμάτια του παζλ που ενώνουν το χθες με το σήμερα και αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστό νησί είναι η Σαντορίνη.
Αυτό που χαρακτηρίζει το νησί είναι οι έντονοι ρυθμοί ζωής. Είναι ένα από τα κοσμικότερα νησιά της Ελλάδας και από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις, η κουζίνα της Σαντορίνης φημίζεται για τις ξεχωριστές της γεύσεις, τις οποίες θα τις συνοδεύσετε με το ντόπιο κρασί. Και φυσικά, η νυχτερινή ζωή και οι επιλογές διασκέδασης ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις.
Η Σαντορίνη διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο εκτός από την Αθήνα συνδέετε με όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ στο λιμάνι της καθημερινά καταφτάνουν πλοία από το Πειραιά, τη Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου